Svensson4travel

Svensson4travel

Jorden Runt 2008/2009

En dröm vi länge haft om att någon gång åka jorden runt kommer nu att förverkligas. Under 8 månader kommer vi att ta oss varvet runt jorden. För det mesta kommer vi att transportera oss med flyg, men även tåg, båt och bil kommer vi att ta hjälp av. Den 15 december lyfter vi till Sydafrika och Kapstaden. Turen kommer sedan att fortsätta till Bangkok, Filippinerna, Australien, Nya Zealand och Cook öarna. Avsluta gör vi i Sydamerika med Peru, Equador och Mexico för att sedan landa hemma i Stockholm igen.

NYA ZEELAND - VÅR SUMMERING

Jorden RuntPosted by Annette Svensson Fri, July 10, 2009 02:41:42
NYA ZEELAND – VÅR SUMMERING

När vi summerar vår månad i NZ skall läsaren ha i bakhuvudet att landet inte visade sig från sin allra bästa sida när vi var där. Det var kallt och under en mycket stor del av tiden hällregnade det och var det uppehåll så var det istället tjock dimma…Vi har säkert färgats en del av detta.

Det vi verkligen tar med oss är kiwisarnas vänlighet. De är oerhört trevliga att ha att göra med. Andra saker är det sagolikt vackra landskapet på Sydön och de väldigt annorlunda och spännande geotermiska områdena som gör att man känner sig förflyttad till en annan värld när man går igenom rök och förbi bubblande och pysande gyttjejpölar etc. Det marina livet och tillgången till god seafood är andra fantastiska tillgångar medan frånvaron av adrenalingenererande stora vilda landdjur och giftiga ormar etc gör att djurlivet på land känns lite tamare. Sist, men inte minst, var en av de absolut största behållningarna att lära känna mer om Maorierna, se på deras danser, äta deras mat och se den professionalitet och stolthet som de gör det med var toppen. Efter att ha tagit del av hur den vite mannen med bibeln och gevärets hjälp har koloniserat och systematiskt förstört urbefolkningen och dess seder i såväl Sydafrika, Filippinerna och Australien kändes det befriande att komma till NZ där situationen är en annan. Det har förvisso varit konflikter mellan de vita och maorierna här också men på det stora hela taget har maorierna behandlats mycket bättre här.

NZ är ett klart sevärt land, men vi ger det trots allt inte högsta betyg, som väldigt många andra resenärer gör. Landet har ingen metropol som kan mäta sig med tex Sydney och vi saknar lite mer spänning i djurlivet. Fåren och nationalsymbolen kiwisen kan inte mätas med de stora kattdjuren, krokodilerna och annat som man kan imponeras av i andra länder.

Men, vädret var som sagt inte det bästa…