Svensson4travel

Svensson4travel

Jorden Runt 2008/2009

En dröm vi länge haft om att någon gång åka jorden runt kommer nu att förverkligas. Under 8 månader kommer vi att ta oss varvet runt jorden. För det mesta kommer vi att transportera oss med flyg, men även tåg, båt och bil kommer vi att ta hjälp av. Den 15 december lyfter vi till Sydafrika och Kapstaden. Turen kommer sedan att fortsätta till Bangkok, Filippinerna, Australien, Nya Zealand och Cook öarna. Avsluta gör vi i Sydamerika med Peru, Equador och Mexico för att sedan landa hemma i Stockholm igen.

COOK ISLANDS - RAROTONGA

Jorden RuntPosted by Annette Svensson Thu, July 16, 2009 04:33:05
RAROTONGA

Kia Orana!

Efter kalla och regniga NZ behöver vi värmas upp. Vad passar då bättre än Söderhavet?

Cook Islands

Cook Island är en ögrupp och tillika en egen nation som ligger mitt i Stilla havet. Landet har ca 15000 invånare och huvudön är Rarotonga. Befolkningen är polynesier. Huvudön Rarotonga befolkades först ca 500 e kr och det var folk från söderhavsöarna Samoa och Tahiti som tog sig hit med kanoter. Cook öarna anses ha de bästa dansarna i Söderhavet och varje ö har utvecklat sina egna varianter av krigs- och hula-hula danser.

Landet blev brittiskt protektorat 1888. Öborna vädjade själva till britterna om detta, mest för att undvika en fransk invasion. Britterna var dock måttligt intresserade och lämnade 1901 över ansvaret till Nya Zeeland. Landet är sedan 1965 självständigt men har valt att vara kvar inom Brittiska samväldet vilket innebär att Drottning Elisabeth II fortfarande formellt är statsöverhud. När vi var där var det nationell helgdag pga Drottningens födelsedag. Födelsedagen firas dock inte på något sätt men folk tycker det är toppen för man får en hel dag ledig…Kopplingen till England känns väldigt svag medan kopplingen till NZ känns betydligt starkare. Alla invånare har tex dubbla pass, ett Cook Island och ett NZ pass.

Rarotonga I

10 maj

När vi landar med planet på Rarotonga talar kaptenen om för oss att vi skall flytta fram klockan ett par timmar OCH att vi dessutom skall justera oss bakåt ett dygn för att få den rätta lokala ö-tiden. Detta pga att vi passerat den sk datumzonen, så helt plötsligt fick vi ett dygn extra. Tur att vi valde att åka detta varm runt jorden och inte andra hållet!

9 maj och även 10 maj får vi uppleva en gång till. Och tillika fira den lokala morsdagen ytterligare en gång till. Inte illa att bli firad 3 dagar i rad!

På den lilla flygplatsen välkomnas vi av en gammal man som spelar söderhavsmusik på sin ukulele. Charmigt!

Vi bor på Tiana´s beach villas som ligger på vackra Muri beach. Rakt ut från vår bungalow ser vi den ”motu” (liten ö som finns på vartenda vykort från Rarotonga). Oerhört vackert belägen och sinnebilden av en söderhavsö med vajande palmer och blått hav runtomkring.


Vi njuter i stora drag av att gå upp tidigt på morgnarna och spana in soluppgångarna. En natt väcks vi av att det är så ljust, det är ett vackert månsken över lagunen!


Till skillnad från övriga länder vi besökt så sänker vi nu tempot rejält efter en rätt hektisk månad på NZ. Vi har så mycket intryck att vi känner att vi nu bara måste smälta dem ett tag och dessutom märker vi att det i princip är omöjligt att ha något högre tempo här. Folk riktigt rör sig i snigelfart.

Stranden

Vår Bungalow på stranden

Dagarna ägnas åt att slöa, läsa böcker, paddla kajak, spela kort på verandan, snorkla och sol- och bad. På kvällarna lånar vi Charlies (ägaren till Tiana´s) gasolgrill och lägger på kött eller lokalt fångad fisk samt korkar upp gott vin på verandan. Hääärligt!

På Kajaktur
Ahh, äntligen framme!
Fin snorkling

Att få tag i mat till vårt självhushåll är konstigt nog ingen lätt match. För att komma till en hyfsat välsorterad affär får, eftersom det är söndag, åka bussen ett helt varv runt ön (3,2 mil). På vardagarna finns det 2 busslinjer, en som går medsols och en som går motsols runt ön. Det atr en timme att åka runt ön. Nåja, vi har ju trots allt ingen brådska och att åka lokalbussen är en upplevelse i sig. Bla ser vi att lokalbefolkningen har gravar i sina trädgårdar (!). Vi får förklaringen att det är för att man vill vara så nära sina avlidna släktingar som möjligt…Vi föredrar dock svensk praxis på detta område!

Denna första vecka är varm men rätt molnig, varför den riktiga söderhavskänslan inte riktigt vill infinna sig. Charlie menar dock att vädret alltid är bra på ön Aitutaki dit vi skall bege oss efter en inledande vecka på Rarotonga. Vi hoppas han har rätt.

Våra egna koalor!


Vi har fortfarande inte något klart besked om Mexico. Flygbolagen låter de omboka som skall flyga fram tom 31 maj. Eftersom vi skall åka till Mexico först i juli så gäller det inte oss, utan vi får fortsatt avvakta vad som händer. Vi börjar i alla fall nu kolla/fundera på alternativ till Mexico och börjar känna oss lite småstressade eftersom vi nu skall till Aitutaki och där skall det, enligt uppgift, endast finnas ett väldigt långsamt Internetcafé. Vi har nämligen en separat biljett till Sydamerika, dit vi skall direkt efter Cook-öarna.