Svensson4travel

Svensson4travel

Jorden Runt 2008/2009

En dröm vi länge haft om att någon gång åka jorden runt kommer nu att förverkligas. Under 8 månader kommer vi att ta oss varvet runt jorden. För det mesta kommer vi att transportera oss med flyg, men även tåg, båt och bil kommer vi att ta hjälp av. Den 15 december lyfter vi till Sydafrika och Kapstaden. Turen kommer sedan att fortsätta till Bangkok, Filippinerna, Australien, Nya Zealand och Cook öarna. Avsluta gör vi i Sydamerika med Peru, Equador och Mexico för att sedan landa hemma i Stockholm igen.

COOK ISLANDS - RAROTONGA II

Jorden RuntPosted by Annette Svensson Thu, July 16, 2009 07:05:56
RAROTONGA II

Tillbaka på Rarotonga är molnen på plats igen och nu med massor av regn. Spöregn! Vi har ihållande regn under nästan en veckas tid. Är det verkligen Söderhavet vi har kommit till? Det måste vara Stavanger eller Bergen!

Sista veckan på Cook-öarna sammanfaller även med sista veckan i skolan. Efter en hektisk termin är det dags för högtiden i samband med skolavslutningen. Vi längtar alla lite efter Sticklinge skolas underbara skolavslutning men vi får till en fin skolavslutning på Rarotonga också.


Lärarna Gerth och Annette håller tal för eleverna, vi sjunger ”Den blomstertid nu kommer” med tvärflöjt av fröken Annette och solouppträdande av Ida som spelar ”Blinka lilla stjärna” på tvärflöjten hon också.


Efter skolavslutningen går vi och äter glass i ösregnet och på kvällen ”firar” vi med att gå till den legendariska restaurangen ”Trader Jacks” och äter god sea-food. Denna heldag avslutar vi sedan med att gå på en island night show på The Staircase. Vi konstaterar att Island night och dansuppvisning har blivit något av Idas favoritgrej på resan. Hon njuter i stora drag och vill inte missa en sekund!

Visst regnar det rejält...

Vi passar på att besöka High-land paradise i ösregnet. Detta ställe är utsett till världens näst bästa sevärdhet/besöksställe avseende ursprungsbefolkning. Här får vi lära oss om maorierna och deras kultur före och efter kristendomens införande på 1800-talet och även äta lokal mat tillagad på traditionellt sätt. Som tur var slipper vi äta all traditionell mat med tanke på att människor ingick i menyn ända in på 1800-talet…Kannibalism upphörde i samband med att landet kristnades.


Livet innan kristendomens införande påminde väldigt mycket om vår egen vikingatid. I båda länderna tillbad man andra gudar till vilka man offrade såväl djur som människor, man dödade ett antal missionärer som försökte övertyga folket at lämna sina gamla gudar, man var sjö- och krigarfolk som åkte långt över Stilla havet/Nordsjön, Östersjön och de ryska floderna i enkla kanoter/vikingaskepp för att hitta nya ställen att bosätta sig på etc. Under den sk stora polynesiska migrationen ca 1350 e kr tvingades polynesierna, pga brist på mark (och därmed mat), att ge sig ut på det stora okända Stilla havet för att hitta ny mark. Precis nedanför där vi bor utgick de 7 kanoterna, som hade med sig krigare, kvinnor och boskap i letandet efter ny mark där de kunde bosätta sig på, och som slutligen nådde NZ. Kanoterna bar alltså förfäderna till dagens maori stammar i NZ. Det var roligt att vara på denna plats eftersom vi, när vi var i Nya Zeeland, också hörde berättas om dessa 7 kanoter som med hjälp av stjärnorna och vågorna lyckades navigera ända till NZ från Cook öarna. Påminner inte detta om tex vikingarnas färd till Frankrike och bildandet av Normandie?

Någon tutar på oss från en moped. Vi vänder oss om och får se de trevliga aussarna från Aitutaki igen! De börjar nu verkligen vara våra hovleverantörer av färsk söderhavsfisk. De berättar att de har varit ute och fiskat igen men denna gång på Rarotonga. De kör hem och hämtar fisk till oss som denna gång är mahi-mahi. Vi lägger den omgående på grillen och konstaterar att världen verkligen är full av härliga människor.

På Kura´s Kabanas, där vi bor (Muri Beach), finns en ”maori kanot” i trä som Anton och Ida använder för fullt. Eller rättar sagt, Ida låter sig paddlas fram i ösregnet av storebrorsan Anton som får lära sig att bli en gentleman i ung ålder….


Återigen ”läskade” av aussarnas fiskarfänge anmäler sig Gerth och Anton till en djuphavsfisketur men pga alltför grov sjö ställs den in. Vi förstår att det nog inte är meningen att vi skall dra upp några jättefiskar i vattnen kring Cook-öarna. Vi nosar då istället upp ett sk ”fish sanctuary” som vi ej snorklat vid tidigare. Det blev väldigt lyckat och det var nog detta som var meningen att vi skulle uppleva istället. Här ser vi i det kristallklara vattnet massor av stora tropiska fiskar, flera bläckfiskar och en jätte muräna. Vilken fascinerande undervattensvärld!

Den sista dagen på Rarotonga besöker vi den stora lördagsmarknaden. Förutom allt lokalt hantverk är det naturligtvis också en dansuppvisning som vi tittar på.


När vi skall checkar in på Rarotonga´s flygplats så är det fler som avser att göra detsamma!

Denna sista vecka på Rarotonga har vi också fått veta att svininfluensan inte längre är ett väsentligt hinder för att åka till Mexico. Jippie! Vi har ändå getts möjligheten att avboka vår sydamerikabiljett, vilket vi gör. När vi nu under en tid stött och blött vad vi skulle ersätta Mexico med, så har vi även kommit fram till att Galapagos känns lite överflödigt just nu. Vi har hittills under vår resa sett så otroligt mycket djur att alla känner att vi inte skulle förmå uppskatta Galapagosturen så som den bör. Att vårt flyg från Rarotonga går till Los Angeles gör dessutom att det känns väldigt hårt att inte besöka vår favoritstad San Francisco, så sagt och gjort: US – here we come!