Svensson4travel

Svensson4travel

Jorden Runt 2008/2009

En dröm vi länge haft om att någon gång åka jorden runt kommer nu att förverkligas. Under 8 månader kommer vi att ta oss varvet runt jorden. För det mesta kommer vi att transportera oss med flyg, men även tåg, båt och bil kommer vi att ta hjälp av. Den 15 december lyfter vi till Sydafrika och Kapstaden. Turen kommer sedan att fortsätta till Bangkok, Filippinerna, Australien, Nya Zealand och Cook öarna. Avsluta gör vi i Sydamerika med Peru, Equador och Mexico för att sedan landa hemma i Stockholm igen.

SAN FRANCISCO

Jorden RuntPosted by Annette Svensson Sun, July 19, 2009 20:17:26
SAN FRANCISCO

Ahhh! Om vi älskar USA så var det San Francisco som fick oss att lära älska landet när vi (Gerth och Annette) bodde och jobbade här 1994-1995. Sången ”I left my heart in San Francisco” kan inte stämma bättre in än på oss båda.

Som synes älskar även barnen denna stad. De var här för första gången för 5 år sedan.

Under en veckas tid skäms vi nu bokstavligen bort av våra goda vänner familjen Peterson (Jim, Teling och Ara) som vi lärde känna när vi bodde här. Vi får lagad frukost varje dag och när vi kommer tillbaka hem på eftermiddagarna efter att ha sett San Francisco med omgivningar står middagen dukad.

Att bo i ett riktigt hem efter att ha varit på resande fot och bott i alla möjliga och omöjliga ställen (husbil, vandrarhem, hotellrum, bungalows, sovsäck under stjärnorna etc) sedan 15 december känns det oerhört skönt med alla bekvämligheter. Dessutom är det första gången vi besöker dem i deras nya fina hus i Palo Alto. Ett annat nytillskott är den söta svenska vallhunden Tindra. En äkta svensk västgötaspets i Kalifornien!

Ida med Tindra, samma sorts hund som farfar hade när han växte upp på Västgötaslätten.

Vi lånar Telings bil och passar på att se gamla godingar i form av Half Moon Bay och Fort Funston längs med Highway 1, Golden Gate bridge, Ocean Beach, California Academy of Science mm.


Mitt i veckan gör vi en annan jätterolig sak: Träffar Gerths kusin Tomas med familj i San Francisco. Vi visste att de skulle semestra i Kalifornien men inte när så vi skickade iväg ett mail på chans och det visade sig att de skulle vara i San Francisco samtidigt som oss några dagar. Svensson Svensson i Kalifornien!! Det här var roligt inte minst för barnen som fick träffa sina sysslingar Jakob och Oscar igen och prata svenska med andra barn, vilket de inte gjort på länge.

Yerba Buena Garden

Första dagen visar vi runt dem i centrala delarna av San Francisco där vi tittar på skyskrapan där Gerth jobbade, Bay Bridge, South of Market, Chinatown, finansiella distriktet, Ferry building mm.

En favoritvy i SF. SFMOMA

Andra dagen tar även Ara ledigt från sin sommarskola och vi åker alla ut till den gamla beryktade fängelseön Alcatraz. Frisläppta från fängelset (där vi bla köper en bok skriven av en bankrånare som en gång suttit på Alcatraz och som nu sitter och signerar böcker på samma ställe!) besöker vi sedan sälarna vid Pier 39, tittar på Gerth och Annettes gamla lägenhet i North beach och äter sedan middag på Columbus Avenue i samma område – det italienska.

På väg till Alcatraz

Svensson Svensson på ett blåsigt Alcatraz

Visst gillar vi även de illaluktande sjölejonen.

Gamla lyan i North Beach. Härifrån hade vi utsikt över SF Bay och Alcatraz.

Innan vi alla säger adjö till varandra åker vi naturligtvis den klassiska spårvagnen över stadens kullar. En osviklig höjdare.


Nattsuddande barn gör SF "by night".

Svenska traditioner är viktiga att värna om, oavsett om man är i Sverige eller utomlands. På midsommarafton gör vi kopia på en jättemidsommarfest som vi arrangerade för vänner och bekanta i Golden Gate Park för 15 år sedan. Denna gång är det i mindre skala med enbart familjerna Svensson och Peterson men lika roligt och mysigt. Vi åker till IKEA (tack för att ni finns!!) och inhandlar sill, knäcke, Västerbottenost och annat oumbärligt. Efter att ha lagt Absolut Vodka på kylning och printat sånghäften njuter vi av maten, sången och dansen i stora drag (nåja, njuta kanske är fel ord…). Helan går…SKÅL!


Glada tjejer firar midsommar!

Fars dag firar vi genom att äta lunch på en kinarestaurang i Chinatown. På lunchen firas 3 pappor; Gerth, Jim och även Telings pappa Henry. Telings pappa, som är av kinesiskt ursprung, bor i Chinatown och restaurangen är en riktig ”locals restaurang” där vi är de enda icke-kineserna. God mat och rolig upplevelse.


Nästa programpunkt på fars dag blir en helamerikansk tillställning. Vi blir bjudna på baseball på AT&T park av Telings förra chef som där har en egen svit. Vi ser San Francisco besegra Texas Rangers och till detta äter vi pizza, korv (vad annars på baseball?), och gott Kaliforniskt vin. Det är folkfest att gå på amerikansk baseball. En härlig atmosfär helt befriad från läktarvåld och annat skräp. Fotbollsderbyna i Stockholm skulle bli oslagbara om vi kunde få in lite mer av denna ”glimten i ögat” och samtidigt behålla tifo-skådespelet.


Såväl yngre som äldre har roligt på en baseballmatch.

I full sving!

Dags att lämna civilistationen och denna underbara stad och fortsätta mot nya äventyr: Peru, med bla regnskog, bergskedjor och den gamla inkakulturen.

Tre glada barn som har haft en väldigt rolig vecka tillsammans. Ara, we really enjoyed staying at your home. We miss You!