Svensson4travel

Svensson4travel

Jorden Runt 2008/2009

En dröm vi länge haft om att någon gång åka jorden runt kommer nu att förverkligas. Under 8 månader kommer vi att ta oss varvet runt jorden. För det mesta kommer vi att transportera oss med flyg, men även tåg, båt och bil kommer vi att ta hjälp av. Den 15 december lyfter vi till Sydafrika och Kapstaden. Turen kommer sedan att fortsätta till Bangkok, Filippinerna, Australien, Nya Zealand och Cook öarna. Avsluta gör vi i Sydamerika med Peru, Equador och Mexico för att sedan landa hemma i Stockholm igen.

PERU - LIMA

Jorden RuntPosted by Annette Svensson Wed, August 12, 2009 16:44:37
PERU - LIMA

Peru består av 3 separata områden. Väster om Anderna ligger det smala kustlandet som är en av världens torraste platser och mest består av öken. Sedan tornar världens näst största bergskedja (efter Himalaya), Anderna, upp sig och den upptar ca 25 % av landets yta. Här finns flera toppar på över 6,000 m, gröna dalar samt högslätten med världens högst belägna och farbara sjö, Titicacasjön. Öster om Anderna breder sig sedan världens största regnskog, Amazonasbäckenet, ut sig. Djungeln täcker ca 60 % av landets yta, som är totalt ca 3 ggr Sveriges. I regnskogen bor dock bara ca 5 % av Perus befolkning på ca 28 miljoner. Ungefär hälften av befolkningen utgörs av mestiser (dvs blandning av européer och indianer) och andra hälften av indianer. Det är i alla avseenden ett utvecklingsland med ca 50% av befolkningen under fattigdomsstrecket och allt fler söker lyckan i storstaden Lima med dess ca 8 miljoner invånare. Allt detta plus några av världens mest framstående civilisationer i form av Inkariket och dess legendomspunna skatter i form av tex Machu Picchu gjorde att vi tidigt i vår resplanering bestämde att Peru är ett måste att ha med på vår resa.

Vi ankommer trötta mitt i natten till The Clifford Hotel. Inte konstigt då resan från USA startade kl. 03.30 på morgonen och sen gått via Mexico City till huvudstaden Lima. Första dagen i Lima promenerar vi från hotellet till stadens hjärta och vackraste plats, vilket är Plaza del Armas. Detta torg omges bla av det praktfulla presidentpalatset, Limas katedral och ärkebiskopspalatset. På vägen till Plaza del Armas passerar vi Plaza San Martin där en staty finns över befriaren (från Spanjorerna) General de San Martin.

Plaza San Martin

Plaza Del Armas

Det finns mycket vackra koloniala byggnader i Lima, men pengar saknas att underhålla dem varför många ser rätt sjaskiga ut. En gång i tíden måste det dock ha sett mycket vackert ut. Gatubilden präglas av hus som skjutit upp ur marken utan någon vidare planering och mycket trafik som väsnas något oerhört. Fordonen är gamla och det mest populära märket tycks vara den gamla klassiska VW bubblan som man ser överallt. Något annat som man ser överallt är poliser och beväpnade vakter.


Vi väcker mycket uppmärksamhet pga vår blonda hårfärg. Peruanerna är väldigt vänligt sinnade och from idag så är det dagligen folk som kommer fram och ler, undrar var vi kommer från, säger att familjen ser så vacker ut och vill ha kort på sig själva tillsammans med barnen etc. Kul! Vi trodde det var vi som skulle titta på Peruanerna och kanske framförallt indianerna men det här blir en väldigt ömsesidig historia där det verkligen är vi som är de exotiska!


Vid Plaza del Armas står ett uppbåd av kravallutrustade poliser och vattenkanoner. Vi får reda på att det är av rent säkerhetsskäl pga det rätt spända läget i landet till följd av en konflikt mellan indianbefolkningen och presidenten. I en rad städer har indianerna demonstrerat mot ett nytt lagförslag som skulle möjliggöra för utländska bolag att ytterligare exploatera regnskogen Amazonas. Ett 50-70 tal indianer och ett 30-tal poliser har dödats under dessa oroligheter.

Trots, eller kanske pga, närvaron av tungt beväpnade kravallpoliser tar dock Peruanerna det mesta med ro. Det är mycket folk på Plaza del Armas och det är ett folknöje att bara florera omkring här.

Nästkommande dag besöker vi landets främsta museum; Museo de la Nacion. Här visas Perus historia och gamla föremål från olika indiankulturer. Ett helt våningsplan rymmer fotoutställningen ”To remember” som handlar om den interna väpnade konflikten mellan militär/regering och vänstergerillan Sendero Luminosa under 1980-1990 talen. Utställningen är ett led i att komma vidare med sannings- och försoningsarbetet i landet. Konflikten ledde till att 69,000 människor dödades eller ”försvann” under dessa 20 år. När man ser dessa ohyggliga bilder förstår man att det måste finnas väldigt mycket ”under ytan” i det Peruanska samhället, som man som turist aldrig upplever.

På eftermiddagen besöker vi Limas vackra katedral som flera gånger har raserats av jordbävningar och sedan byggts upp igen. I katedralen ligger även den spanska konkvistadoren Francisco Pizarro begravd. Det var Pizarro som upptäckte Peru 1526 och grundade Lima 1535. Historiebeskrivningen böjar ändras en hel del kring denne man. Spanjorerna vann kriget mot Inkas och skrev därmed historien som gick ut på att Pizarro var den store, ädle Spanjoren som kristnade landet och räddade folket undan det grymma inkaväldet. Historiker och arkeologer ger nu dock en annan bild som är att Pizarro och hans gäng skoningslöst mördade väldigt många indianer, plundrade alla tempel de kom åt och jämnade dem sedan med marken för att hindra soldyrkan och förstöra Inkakulturen.


Erövringen av Peru, och övriga Sydamerika, rättfärdigades moraliskt av att man ville kristna landet. Man införde här, liksom i Europa, inkvisitionen. Vi besöker Inkvisitionsmuseet som visar straffen som utdömdes för de som bröt mot katolska kyrkans lära. Vi ser den gamla rättegångssalen, fängelsehålorna och prygelutrustningen. Vad skiljer detta mot Talibanernas skräckvälde som de hade i Afghanistan för några år sedan? Eller dagens Iran? Väldigt lite.

Inte långt från Limakatedralen ligger San Franciscokyrkan och dess kloster från 1500-talet.


Vi går på en guidad tur som tar oss ned i katakomberna under kyrkan där ca 25,000 människor ligger begravda i det som var Limas första kyrkogård. Vi ser mängder med dödskallar och benknotor och får en lite märklig känsla när de visar och berättar att de använt en del dödskallar som dekoration (!) där nere. Vi ser hur de lagt dödskallar i ringar, i håliga utymmen i väggarna etc. En aning bizarrt kan man tycka… Denna natt somnar vi gott (…) med 1,000 dödsskallar på näthinnan.

Sista sevärdheten vi besöker i Lima är Pachacamac som är ett arkeologist utgrävningsområde där man hittat flera tempel och pyramider från Inkatiden. Pachacamac har dock varit en helig plats ända sedan 200 f.kr , dvs långt innan Inkatiden (1300-1400 e. kr).


Vi ser även Peruanska hundar. En oerhört ful skapelse utan hår och har, enligt vår guide, vunnit utmärkelsen ”fulaste hundarna i världen”. Vi förstår varför…


På vägen till Pachacamac passerar vi några av Limas förorter där det enligt guiden är farligt att vistas vid alla tider på dygnet.
Foto: tempel + hundar

Vi promenerar som sagt en hel del av Lima, överallt möts man av dessa små vagnar som är fullproppade med diverse saker att köpa, främst tidningar och snacks.


Den populära drycken med det passande namnet Inca kola blir genast barnens favorit.


En dag passerar vi en vagn och ögonen spärras upp rejält hos barnen då de ser en macka med bla chips och korv i. Det blir en annan favorit, om än inte så nyttigt. Jo, det fanns några salladsblad i den också, men ändå…