Svensson4travel

Svensson4travel

Jorden Runt 2008/2009

En dröm vi länge haft om att någon gång åka jorden runt kommer nu att förverkligas. Under 8 månader kommer vi att ta oss varvet runt jorden. För det mesta kommer vi att transportera oss med flyg, men även tåg, båt och bil kommer vi att ta hjälp av. Den 15 december lyfter vi till Sydafrika och Kapstaden. Turen kommer sedan att fortsätta till Bangkok, Filippinerna, Australien, Nya Zealand och Cook öarna. Avsluta gör vi i Sydamerika med Peru, Equador och Mexico för att sedan landa hemma i Stockholm igen.

MACHU PICCHU

Jorden RuntPosted by Annette Svensson Wed, August 12, 2009 22:59:41
MACHU PICCHU


För de flesta Perubesökare är Machu Picchu höjdpunkten på resan. Trots att vi är mäkta imponerade över alla Inkaruiner vi sett börjar vi nu så sakteliga bli lite trötta på att ”se alla stenar” och undrar om Machu Picchu bara skall bli ännu mer av samma vara.

Det blir det inte!

Machu Picchu är unikt och kan inte jämföras med några av de andra ruinerna.


Vi åker den 3 timmar långa tågresan med ”back-packer tåget” från Cuzco och kommer fram till den lilla staden Aguas Calientes för att vi nästkommande dag skall kunna se solens första strålar söka sig in i Soltemplet och kunna spendera en hel dag vid detta underverk. Efter att ha checkat in på hotellet besöker vi det lilla Inkamuseet som ligger vid foten av Machu Picchu. Mycket sevärt.

Visst är det lite vilda västern över Aguas Calientes

Soluppgången

Vi står vid soltemplet och ser solen gå upp över bergen. Soltemplet är Macchu Picchu´s enda runda byggnad och innehåller väldigt fina stenarbeten. Detta tempel var den viktigaste byggnaden och användes som astronomiskt observatorium och hjälpte indianerna att bestämma när torr- respektive regnperioderna startade, vilket var avgörande kunskap för att få bra skördar. Vid dessa två perioder, sommar- och vintersolstånden, faller solens strålar rakt in genom två olika fönster och då vet man vilken period som just har startat.


Machu Picchu är oerhört väl bevarat eftersom Spanjorerna som tur var aldrig upptäckte denna stad högt uppe i bergen.

Berget Wayna Picchu i bakgrunden.

Machu Picchu berget i bakgrunden

Först 1911 årerupptäcktes Machu Picchu av amerikanen Hiram Bingham efter att ha legat i glömska under nästan 400 år och fått tät djungelväxtlighet över sig. Machu Picchu ingår sedan 2 år tillbaka som ett av de 7 moderna underverken på jorden och det är inte svårt att förstå varför. Byggnaderna är magnifika och många. Att dessutom lyckas bygga denna stad högt uppe på en brant stupande bergskam ovanför molnen är helt ofattbart! Utsikten från Machu Picchu är bedårande och man omges av en rad höga snöklädda bergstoppar samt, längst ned i dalen, Urubambafloden. Samma dag som vi besökte Machu Picchu firade man 2-årsdagen av att denna sevärdhet upptogs på listan bland världens 7 moderna underverk. Tidigt på morgonen var några indianer och ett antal ”officiella” personer uppe på bergets topp och utförde någon form av ritual, bla blåste de i en stor snäcka.

De lyckades även väldigt bra med att integrera byggnaderna med befintliga stenblock.

Inkas andliga liv kretsade mycket kring solen, bergen, stenen och majsen. Här uppe i Machu Picchu hade man sett till att man hade allt detta nära till hands.

Lamorna trivs även här uppe.

Vi deltar i en guidad vandring under ett par timmar för att sedan på egen hand upptäcka staden och bara sitta här och var och njuta av byggnaderna och utsikten.En glad Ida

På seneftermiddagen lämnar vi detta mästerverk fyllda av förundran för att åter ta oss tillbaka till jordens navel, dvs Inkahuvudstaden Cuzco.


På tågstationen ser vi flera tungt beväpnade militärer. Anledningen till deras närvaro är tågstrejken som är på gång och skall bryta ut när som helst.


Väl tillbaka i Cuzco passar vi på att besöka The Ninos Hotel som är en modern framgångssaga. En holländska åkte 1996 till Peru vilket resulterade i att hon bosatte sig här och vigde sitt liv åt att hjälpa fattiga barn i Cuzco. Hon har nu startat 4 restauranger och hotell i staden, vars vinst går till att dagligen stödja ca 500 (!) fattiga barn som härigenom får mat och hälsovård. Kolla gärna in deras hemsida www.ninoshotel.com och stöd verksamheten om ni besöker Cuzco genom att bo hos dem eller skänka en slant! Världen är verkligen full av otroliga människor! Inte bara på Inkatiden…