Svensson4travel

Svensson4travel

Jorden Runt 2008/2009

En dröm vi länge haft om att någon gång åka jorden runt kommer nu att förverkligas. Under 8 månader kommer vi att ta oss varvet runt jorden. För det mesta kommer vi att transportera oss med flyg, men även tåg, båt och bil kommer vi att ta hjälp av. Den 15 december lyfter vi till Sydafrika och Kapstaden. Turen kommer sedan att fortsätta till Bangkok, Filippinerna, Australien, Nya Zealand och Cook öarna. Avsluta gör vi i Sydamerika med Peru, Equador och Mexico för att sedan landa hemma i Stockholm igen.

AMAZONAS

Jorden RuntPosted by Annette Svensson Wed, August 12, 2009 23:45:56
AMAZONAS


Vi tar oss nu via djungelstaden Puerto Maldonado och floden Rio Tambopata till djungellodgen Explorers’ Inn som ligger i Reserva Nacional Tambopata, inte långt från den Bolivianska gränsen. Denna lodge omges av oförstörd regnskog och området innehåller den största vilda artrikedom som hitintills har upptäckts på vår planet. Den stora artrikedomen beror på att området finns på ett ställe där Amzonas regnskog möter två andra ekosystem; Andiska bergssluttningarna och Pampassavannen.

Innan vi ger oss iväg hinner vi med ett besök på en marknad


De första djuren vi ser är några ”gulliga” apor. Dessa var dessutom väldigt tjuvaktiga. De tog sig in i lodgens bananförråd och stall alla mogna bananer!


Totalt skall vi vara ut i djungeln under 4 dagar och 3 nätter. Explorers’ Inn är både en forskningsstation och en sk ekolodge, vilket innebär att man enbart har byggt den med lokala råvaror, försöker samspela med ursprungsbefolkningen, påverka naturen så lite som möjligt etc. Det innebär också att det inte finns någon elektricitet i våra bungalows eller varmt vatten. Vi har dock stearinljus och ljummet vatten leds in direkt från en flod och det är mycket rent och fräscht så vi finner oss snart väl tillrätta allihopa. Explorers´Inn bedriver mycket forskning i samråd med universitet från välden över och man har konstant avsatt 25% av bäddarna för forskare. Lodgen har blivit känd för att vara det bästa stället där turister kan samexistera med forskning och naturskydd.

Lodgen

Lunch på Lodgen

Rummet

Det är skönt att komma ned på låg höjd och kunna andas som vanligt och utan att bli andfådd och yr som man ständigt blev uppe i Anderna. Under dagarna i regnskogen går vi på ett antal vandringar. En dag tar vi oss till en sjö, ”Cocococha Oxbow lake”, där vi paddlar ut i en kanot och får se 5 ”giant otters” (jätte uttrar). I denna sjön finns även 10-12 m långa Anakondaormar, krokodiler och köttätande pirayor så vi försöker sitta stadigt i kanoten så vi ej välter…

Stora träd fanns det gott om

Paddeltur

På spaning

En natt ger vi oss ut på Rio Tambopata floden för att mha strålkastare försöka se krokodiler. Vi ser några mindre exemplar som kravlat upp på flodbanken. Ida tycker den här utflykten är lite läskig, men hon biter ihop och är en tuff tjej! Den största upplevelsen denna natt var nog annars ”flodmeditationen”, som gick ut på att stänga av motorn på båten, vara helt knäpptysta och bara driva ljudlöst nedför floden medan man hör djungelns alla ljud och ser vintergatans miljarder stjärnor höja sig över Amazonas trädtoppar. Vi gled nog ca 8-10 minuter på detta sätt nedför floden. En oslagbar upplevelse som vi aldrig kommer glömma!

Efter vandringarna har vi en hel del fri tid i lodgen. På söndagen är det fotboll (!). Folk som bor längs med floden kommer in till lodgen för att spela mot forskarna på den lilla fotbollsplanen som man röjt vid lodgen. Anton vill naturligtvis vara med och spelar i samma lag som lokalbefolkningen. Han är den enda 11-åringen bland i övrigt bara vuxna fotbollsfantaster, men det är inget som Anton tycks bry sig det minsta om! Det hela är lite av en folkfest eftersom spelarna från lokalbefolkningen tar med sina familjer som tillsammans med icke fotbollsspelande forskare står vid sidan av fotbollsplanen och hejar. Fotboll är verkligen ett universellt språk. Mitt i djupaste djungeln träffas folk från världens alla hörn och varierande åldrar och man förstår varandra genast och har roligt tillsammans. Världens utan konkurrens bästa leksak!


En som tyckte att målvakten behövde lite förstärkning!

En av vandringarna gör Gerth och Annette ensamma utan vare sig barn eller guide. Denna blir lite mer adrenalinfylld än de övriga då vi under några ögonblick inte vet om en hord på ca 50 ”white peccaries” (ungefär vildsvin) springer mot eller ifrån oss. Som tur var bestämde de sig för att fly fältet när vi närmade oss dem. Under vandringen har vi även turen att se färska jaguarspår, vilket ytterligare ger spänning åt vandringen. Vi kommer välbehållna tillbaka till lodgen där vi delar våra upplevelser med andra äventyrare.


Nattvandringarna är roliga om än lite läskiga. Man hör djurens alla läten, man vet att de finns runt omkring oss men man ser i princip inget pga mörkret och den täta växtligheten.

Vi ser som sagt spår från en del av de större djuren, men lyckas inte få annat än de mindre kompisarna på bild.En lagom hårig kompis

Explorers’ Inn ligger i ett unikt stycke orörd regnskog. Här finns det mer än 600 olika fågelarter, vilket är världsrekord för en och samma plats (och tex mer än alla fågelarter i USA och Canada tillsammans!). Det finns flera andra liknande ”naturrekord” som tex 1,200 olika fjärilssorter. Under tiden vid och omkring lodgen ser vi också olika sorters apor, spindlar, Cabybaras (världens största gnagare) och sist, men inte minst, de 2 halvtama papegojor (macaws) som finns på lodgen.


Tidigt en morgon går vi upp för att ta båten till en sk ” Clay lick” . Detta är en röd jordbank dit hundratals papegojor kommer varje morgon för att äta på den röda leran. Man vet inte riktigt varför de gör det men man vet att den är mycket mineralhaltig och man tror också att den hjälper dem med deras matsmältning. Denna morgon har vi dock inte lyckan med oss. Vi ser en ekorre som käkar på leran, men inga papegojor. Vi får snart reda på orsaken. I ett dött träd inte långt därifrån sitter en rovfågel och spanar, liksom oss, efter papegojor…


Färgstark blomma

Att sitta på en stubbe och se solen sänka sig ned över Rio Tambopatafloden och djungeln går inte av för hackor. Den breda floden är så oerhört mäktig där den tyst flyter fram. Detta vatten, som ursprungligen kommer från Anderna, skall snart rinna ut i Amazonasfloden för att ta sig tvärs över Sydamerikanska kontinenten och ut till Atlanten.


Veckan innan vi kom till lodgen regnade det mycket – en dag hela 150 mm regn. Det syns på vandringslederna som är dränkta i vatten och vi får långa sträckor vada i lera långt upp på smalbenen. Som tur var fick vi alla låna gummistövlar.Dags att lämna Amazonasdjungeln. Via båt, buss och flyg tar vi oss tillbaka till vårt hotell i huvudstaden Lima där vi förvarat 3 av våra resväskor när vi turnerat landet runt. Vi ser något annorlunda ut än när vi lämnade Lima för 3 veckor sedan. Vi är ordentligt leriga och svettiga och det känns lyxigt att få fräscha till oss på vårt kanonhotell, innan vi beger oss vidare till det sista landet på vår resa, Mexico!