Svensson4travel

Svensson4travel

Jorden Runt 2008/2009

En dröm vi länge haft om att någon gång åka jorden runt kommer nu att förverkligas. Under 8 månader kommer vi att ta oss varvet runt jorden. För det mesta kommer vi att transportera oss med flyg, men även tåg, båt och bil kommer vi att ta hjälp av. Den 15 december lyfter vi till Sydafrika och Kapstaden. Turen kommer sedan att fortsätta till Bangkok, Filippinerna, Australien, Nya Zealand och Cook öarna. Avsluta gör vi i Sydamerika med Peru, Equador och Mexico för att sedan landa hemma i Stockholm igen.

AREQUIPA

Jorden RuntPosted by Annette Svensson Wed, August 12, 2009 17:13:15
AREQUIPA

Vi lämnar nu Lima och flyger till södra delen av Peru och landets näst största stad Arequipa med sina ca 650,000 invånare. Staden ligger på 2,500 m höjd och är ett bra ställe att acklimatisera sig på (för at undvika höjdsjuka) innan man åker vidare till ännu högre belägna ställen i bergskedjan Anderna. Staden grundades av indianer och ”återgrundades” av spanjorerna 1540. Den har raserats av jordbävningar och byggts upp flera gånger. Flera större jordbävningar har skett under senare tid såsom 1958, 1960 och 2001.

Staden ligger vackert uppe i Anderna vid foten av den gigantiska och perfekt konformade vulkanen El Misti (5,822 m) och flera snötäckta toppar på 5000-6000 m höjd. Det är varmt på dagarna men blir snabbt kyligt på nätterna.

El Misti i bakgrunden

Liksom på många andra flygplatser vi kommit till så möts vi även här av personal med munskydd. Allt som oftast får alla passagerare svara på frågor eller fylla i en hälsodeklaration pga risken för spridningen av svininfluensan.


Stadens största sevärdheter är Santa Catalina klostret, den frysta isprinsessan Juanita och det vackra koloniala torget Plaza del Armas. Arequipa är, till skillnad från storstaden Lima, en mysig stad av småstadskaraktär. Den är till stor del byggd i vit sten. Det är lätt att fastna kring Plaza del Armas med alla sina restauranger och fik och som är mycket vackert med sin fontän i mitten av torget, alla valv och pelargångar och den stora katedralen på ena sidan.
I Arequipa ser vi också en markant ökning av antal indianer som promenerar runt i sina färgglada dräkter och hattar. Många av dem musicerar gärna.


En morgon i samband med hotellfrukosten visas bilder från centralamerikanska landet Honduras där militären någon timma tidigare har tagit makten och tvingat presidenten att stanna utomlands. Nervösa militärer med skjutklara vapen åker på stryk av modiga tanter som vägrar finna sig i militärkuppen. Tala om civilkurage! På hotellet tar de flesta Peruanerna militärkuppen med fattning. Det märks att man är medvetna om att demokratierna i denna del av världen är bräckliga och att det nästan är en del av vardagen att militärkupper fortfarande inträffar.

När man tänker på Peru går mångas tankar till Inkaindianerna. Även om Inkaimperiet blev enormt stort och mäktigt så fanns det bara under en kortare tid (ca 1200-1500 med 1400-1500 som tiden då imperiet och palatsen byggdes). Inkaindianerna försökte själva framstå som de som ”kommit på” allt men man har förstått att det de var väldigt duktiga på var att inkorporera kunskap från tidigare indiankulturer. För att förstå Inkatiden är det därför nyttigt att lära sig lite om hela ”pre-spanska” tiden. Vi besöker Museo Chiribaya och lär oss att indianer började befolka Arequipa området för ca 12,000 år sedan. Under årtusendena var sedan jordbruk, vävning, keramik och byggnation av diverse offerplatser åt gudarna viktiga ingredienser i deras samhällen. Allt detta finslipade sedan Inkaindianerna till fulländning. Vi besöker också Museo Santury där vi ser ”Juanita – isprinsessan”, som är den frusna kroppen av en Inkaflicka som offrades till gudarna på toppen av berget Nevado Ampato för över 500 år sedan. Denna mumie hittades så sent som 1995 av en expedition som hittade offer- och begravningsplatsen allra längst upp på toppen (6,310 möh). Pga nedisningen har kroppen och kläderna bevarats väldigt väl.

Santa Catalinaklosteret är som en stad i staden och har varit isolerat i över 400 år innan portarna öppnades för allmänheten på 1970-talet. Detta nunnekloster har en makalöst vacker färgsättning (där det röda symboliserar lycka och det blåa himlen) och arkitektur och man kan inte sluta fotografera alla vackra uppslag som dyker upp bakom varje hörn. Klostret byggdes av Dominikanerordern 1579, dvs mindre än 40 år efter spanjorernas ankomst.Den mest kända nunnan är ”Syster Ana (de Los Angeles Monteagudo) som levde där till sin död 1685. Pga av ett mirakel och flera förutsägelser som hon gjorde har det uppstått en kult kring henne. Hon blev ”saliförklarad” (1 mirakel till skillnad från 3 som krävs för helgonförklaring) av påven Johannes Paulus II 1985 och hennes cell och personliga tillhörigheter finns fortfarande kvar.


Vi lyxar en dag till det med att gå på en finare Peruansk restaurang med sång och dans. Vi vandrar sedan över floden Rio Chili och runt i de mysiga gränderna där de små affärerna ligger inklämda. Vi bokar också biljetter för resterande del av Peruresan hos Flora som har en egen liten resebyrå vid Plaza del Armas. Detta visar sig vara ett riktigt lyckokast. Flora får fram väsentligt bättre priser än vad vi lyckas med själva via internet och hon kommer de kommande veckorna boka om våra biljetter och färdvägar ett antal gånger pga strejker, blockade av vägar etc. Utan att förstå spanska och utan att hänga med i nyhetsflödet skulle vi inte haft en chans att klara av vårt reseprogram på utsatt tid. Nu får vi meddelande via lappar, hotellpersonal etc lite här och var med meddelandet ”ring Flora” vilket vi gör och får då reda på vad som just nu gäller. Genom detta kryssande kommer vi sakta men säkert fram till alla våra destinationer om än på lite annat sätt än vad som var ursprungligen tänkt. Maken till ansvarskännande resebyrå/egenföretagare får man leta efter. Vi förlitade oss till 100% på henne oavsett om vi var i bergen eller i regnskogen – och det funkade!

Här köpte vi mycket frukt!Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.