Svensson4travel

Svensson4travel

Jorden Runt 2008/2009

En dröm vi länge haft om att någon gång åka jorden runt kommer nu att förverkligas. Under 8 månader kommer vi att ta oss varvet runt jorden. För det mesta kommer vi att transportera oss med flyg, men även tåg, båt och bil kommer vi att ta hjälp av. Den 15 december lyfter vi till Sydafrika och Kapstaden. Turen kommer sedan att fortsätta till Bangkok, Filippinerna, Australien, Nya Zealand och Cook öarna. Avsluta gör vi i Sydamerika med Peru, Equador och Mexico för att sedan landa hemma i Stockholm igen.

COLCA CANYON

Jorden RuntPosted by Annette Svensson Wed, August 12, 2009 18:24:06
COLCA CANYON

Vi bestämmer oss för att göra en 2-dagarsutflykt till Colca Canyon som är 10 mil lång och världens djupaste kanjon, nästan dubbelt så djup som Grand Canyon eller ca 3.200 m. Jämfört med Grand Canyon är dock denna skapelse knappt torr bakom öronen med sina enbart 100 miljoner år på nacken att jämföra med Grand Canyons 1,800 miljoner år. På vägen dit åker vi genom nationalparken ”Reserva Nacional Salinas y Aguada Blanca” där vi ser 3 av de 4 sydamerikanska kamelerna Lamor, Alpaca och Vicunas. Indianerna i området är kända för sina rikt dekorerade kläder och hattar och de är verkligen vackra!
Vägen går uppåt, uppåt och uppåt för att nå sin högsta punkt på hela 4,900 möh. Barnen har tidigare fått medel mot höjdsjuka så de klarar av detta bra medan Gerth och Annette får det lite tuffare med yrsel och huvudvärk. Vi börjar nu sent om sider att försöka kompensera detta genom att dricka coca te och tugga coca blad, vilket är indianernas mångtusenåriga recept mot höjdsjuka. Annette känner av höjdsjukan rejält under en veckas tid och äter bla ingen mat under ett par dagar. Ett tips till er som funderar på att åka upp i Anderna: Även om ni som svenskar är vana vid höga berg skall ni inte underskatta effekten på kroppen. Att vara på en höjd som ligger dubbelt så högt som Sverige högsta berg, Kebnekaise, tar ut sin rätt och se därför till att ni börjar dricka coca te i god tid innan ni ger er upp i bergen.


En indianflicka med Chivay i bakgrunden

Vi stannar för natten i staden Chivay (3,650 möh) där vi prövar på de varma källorna, 40 grader, som skall ha kurativ effekt pga detta mineralhaltiga vattnet. På kvällen passar vi på att köpa varma, goa alpacatröjor som indianerna säljer överallt och sätter oss sedan och äter kyckling vid ett gatustånd.


Indiankvinna som säljer kokathe

Vi sover i något som kallas för hotellrum. På natten sjunker temperaturen till -10 grader och trots 3 lager filtar, alla kläder på kroppen och ett värmeelement så fryser vi ändå under natten. Om vi ett tag tycker att detta inte var vad vi hade väntat oss av ett hotell så mjuknar vi snart när vi tittar ut genom fönstret och inser hur bra vi trots allt har det. Utanför ser vi rucklena som lokalbefolkningen bor i. Ingen elbelysning, inga värmare utan bara alpacafiltar och soltorkat tegel som skydd mot kylan. Vi bor, jämförelsevis, på ett lyxhotell!

Kall tidig morgon

Utsikten från rummet

Torget i Chivay

Kokablad är inte det godaste att tugga men...

Vägen till Colca Canyon är en serpentinväg som tar oss fram genom imponerande landskap med 6,000 m höga vulkaner och där man längst ned i dalen ser floden Rio Colca. På ömse sidor av kanjonen finns det terrassodlingar som indianerna byggt under 1,000 tals år. Vilket enormt arbete att få till dessa terrasser. Bönderna lever enkelt och det har inte skett några större förändringar här de senaste 1,000 åren. Man använder tom samma handplogar som man alltid använt! Här odlas framförallt potatis. Det är en stapelvara som funnits i 1,000 tals år i Peru och det finns ca 3,000 olika sorter! Jonas Ahlströmer var tydligen inte så väldigt snabb att få potatisen till Sverige på 1800-talet och vi fick inte så många att välja bland heller…Colca betyder ”hål”, då man förr i tiden förvarade mat i hålor i bergen. Där var maten skyddad från fiender och djur.
Väl framme vid Colca ser vi 7 stycken fåglar av världens största flygande fågelart, dvs den typ av Condor som häckar här. Vi har tur att vara här en varm dag eftersom de då glider fram och tillbaka på de varma uppåtvindarna från kanjonen. Kanjonen är vacker men vi upplever inte riktigt samma mäktighet som Grand Canyon (vi ser tex inte ner i kanjonen vid dess djupaste punkt). Den mäktiga upplevelsen med Colca Canyon är snarare kombinationen av indianer, kanjonen, terrassodlingarna och världens största fågel Condoren som tillsammans gör detta till ett klart sevärt utflyktsmål.


Nästa destination är Inkastaden Cuzco och vi kommer ta oss dit genom att först åka buss 5 timmar till staden Puno vid Titicacasjön för att därifrån ta Inkaexpress (en långfärdsbuss) till Cuzco, vilket är en resa på ytterligare ca 10 timmar. Konstigt, på vägen till Puno ser vi rosa flamingos i en sjö på ett par tusen meters höjd. Vi trodde att de hörde hemma i mer tropiskt klimat…?

På hög höjd i Anderna

Vi känner inget sug att åka ut på Titicacasjön utan sover bara över i Puno för att kunna hoppa på Inkaexpress tidigt på morgonen. Från bussen ser vi dock Titicacasjön, som är världens högst belägna och farbara sjö. Den är stor.

För en tid sedan fick vi reda på att indianer hade blockerat vägen utanför Cuzco, vilket gör att Inkaexpress inte kan ta sig fram. Ikväll ringer dock Flora till vårt hotell i Puno och meddelar att vi kan ta Inkaexpress som planerat tidigt nästa morgon. Skönt! (i värsta fall hade vi varit tvungna att stanna 5 dagar i lilla hålan Puno…).

Inkaexpress kör genom den väldiga Andplatån och höglandet. Vi ser snötäckta toppar och glaciärer på resan genom Anderna. På vägen besöker vi flera Inkaruiner bla Raqchi där ett av de viktigaste Inkatemplena var beläget vid namn Temple of Viracocha. 22 stenpelare höll upp det största Inkataket man känner till på något Inkapalats.
Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.