Svensson4travel

Svensson4travel

Jorden Runt 2008/2009

En dröm vi länge haft om att någon gång åka jorden runt kommer nu att förverkligas. Under 8 månader kommer vi att ta oss varvet runt jorden. För det mesta kommer vi att transportera oss med flyg, men även tåg, båt och bil kommer vi att ta hjälp av. Den 15 december lyfter vi till Sydafrika och Kapstaden. Turen kommer sedan att fortsätta till Bangkok, Filippinerna, Australien, Nya Zealand och Cook öarna. Avsluta gör vi i Sydamerika med Peru, Equador och Mexico för att sedan landa hemma i Stockholm igen.

CUZCO OCH SACRED VALLEY

Jorden RuntPosted by Annette Svensson Wed, August 12, 2009 21:38:17
CUZCO OCH SACRED VALLEY

Äntligen framme i andiska staden Cuzco (3,310 möh)! Huvudstaden i Inkariket som på sin tid var det mäktigaste och största riket på västra halvklotet. Det enda abret när vi trötta kommer fram efter den 10 timmar långa bussresan är att hotellrummet som Flora bokat visar sig vara obokat i våra namn för de ca 7-8 dagar vi skall vara här. Trötta som vi är börjar irritationen stiga – ”när vi en gång låter någon annan boka åt oss går det åt pipan” tänker vi. Flora rycker dock ut igen och efter en natt på hotellet inkvarteras vi på ett annat nästa morgon. Det visar sig vara toppenbra - vi bor i stadsdelen San Blas med utsikt över staden och promenadavstånd till Plaza del Armas så vi blir slutligen bara nöjda och belåtna.

Torget i Cuzco

Utsikten från vårt hotellrum

Cuzco är hela amerikanska kontinentens arkeologiska huvudstad och överallt i staden ser man de gamla fundamenten, eller väggarna, från tidigare ståtliga Inkapalats och tempel. Dessa revs och plundrades dock av spanjorerna på alla rikedomar i form av guld och silver i överflöd, men fundamenten och väggarna behölls pga deras stabilitet och enastående förmåga att motstå jordbävningar. Ovanpå byggdes koloniala byggnader, som dock raserats flera gånger pga jordbävningar och sedan byggts upp igen, medan Inkafundamenten och väggarna i princip står kvar opåverkade…

Cuzco är en mysig stad med vackra byggnader och stadens hjärta, Plaza del Armas eller Huacaypata som det kallades på inkatiden, är den naturliga mittpunkten. Detta är verkligen mittpunkternas mittpunkt. Legenden säger att den första Inkan på 1200-talet fick uppdraget att finna jordens navel och där bygga huvudstaden. Det blev Cuzco, som också kallas jordens navel, och Plaza del Armas är mittpunkten där allt en gång började. Idag vajar två flaggor sida vida sida vid torget; den peruanska röd-vita flaggan och den regnbågsfärgade Inkaflaggan (inte att förväxla med gay flaggan…). Det är roligt att bara strosa omkring i Cuzco och titta på såväl inka- som kolonialbyggnaderna. Inkaväggarna är spikraka med stenar som är perfekt slipade och sammanfogade helt utan murbruk. De har alla samma lutning var man än befinner sig, ca 12 graders lutning (skapar mer stabilitet än helt vertikala väggar).

Torget i Cuzco

Gränd i Cuzco

Inkamurar


Det finns mycket handstickat att köpa

Trots att Inkariket bara hade ca 100 år bakom sig innan spanjorerna kom hade man lyckats lägga väldiga landytor under sig och bygga ett stort antal imponerande palats, tempel och städer med ordentlig stadsplanering och rinnande vatten etc. Även om Inkariket formellt började på 1200-talet så var det från 1400-talet och framåt som expansionen skedde. Detta fick dock ett abrupt slut kring ca 1530 när de spanska konkvistadorerna med Francisco Pizarro i spetsen anlände. Spanjorernas framfart var hänsynslös. Man plundrade allt man kom åt och smälte ned allt guld och silver för att berika sig själva, spanska kronan och att använda som dekoration i nya kyrkor och kloster.

Man skulle även med alla medel kristna indianerna. Detta skedde genom att jämna alla gamla tempel och religiösa platser med marken för att säkerställa att någon soldyrkan aldrig mer skulle ske. Dessutom jämnade man alla Inkapalats med marken för att visa att Inkariket inte längre fanns utan nu var det den spanska kronan som regerade. I denna systematiska skövling av inkakulturen dödades massor av indianer. Man tvingade på olika sätt in indianerna i kristendomen bla genom att skrämma dem med hemska kristusstatyer. Man försökte få dem att se så äkta ut som möjligt och använde äkta människohår, tänder etc och målade sedan dem med så mycket blod man kunde. När indianerna fick se den lidande och nästan levande kristus var det många som blev livrädda och tog steget över till kristendomen.

Idag ser man de gamla inkaättlingarna överallt i Cuzco och de talar fortfarande sitt gamla språk som kallas för quechua.
Andra kvällen i Cuzco går vi på en traditionell dansshow med danser och kläder från Cuzcoregionen.


Dagen därpå följer vi med på en guidad stadsrundtur” som omfattar Katedralen, Koricancha, Sacsayhuaman, Quengo, Pucapucara och Tambomachay.

När man jämnat Viracocha Inca palatset med marken byggde man Katedralen ovanpå för att markera att det nu är nya tider som gäller. Katedralen är ett helt enormt bygge och stenarna tog man bla från Inkafästningen Sacsayhuaman. Stor, mäktig och full med guld och silver och massor av konst i form av målningar och träskulpturer. Dessutom lite solsymboler här och var för att lättare få indianerna att börja anamma kristendomen.


Qorikancha var en gång det rikast utsmyckade templet i Inkariket. Här fanns djurstatyer i solitt guld och tempelväggarna var beklädda med 700 solida guld plattor som var och en vägde ca 2 kg. Inkariket höll hårt på dualitetsprincipen såsom natt och dag, sol och måne, manlig och kvinnligt, etc. Inom Qorinkancha fanns såväl soltemplet som var dekorerat med guld, som måntemplet som var dekorerat med silver och på tempelområdet hölls framförallt religiösa tillställningar. Bara några månader efter Spanjorernas ankomst hade all denna rikedom smälts ned och templet jämnats med marken och därefter överlämnats till Dominikanerorden som här byggde Santo Domingokyrkan ovanpå Qorikanchas fundament. Kyrkan har raserats i två jordbävningar och byggts upp igen. Inkafundamenten är det enda som stått kvar…

Sacsayhuaman var en annan otrolig skapelse som gjordes av väldiga stenblock som fraktades ca 3 km från en annan plats innan de fogades samman med perfekt passform och, återigen, utan murbruk. Det största stenblocket vi såg vägde 121 ton! Av alla stenblock finns inget som är det andra likt. Det enda som är likt är passformen. Stenarna var så tätt sammanfogade att vi inte kunde sticka in en knivegg mellan dem! Man går hela tiden för sig själv och funderar i banor som hur kunde man frakta dessa stenar? Hur kunde man bygga detta? Otroligt…


Vid Tambomachay, som byggts till vattengudens ära, finns en springvattenbrunn som runnit i 500 år och det sägs att den som dricker av det blir för evigt ung – gissa vilka som sörplade i sig vattnet?!På kvällen när vi skall gå ut och äta passerar vi ett torg där vi ser en rad med kravallutrustade poliser som står uppställda längs med torgets ena sida. På andra sidan står ett 30-tal Peruaner samlade. Vi träffar några amerikaner som liksom oss undrar vad som står på. Är det samma konflikt mellan polis och indianer som skördade ett antal dödsoffer för några veckor sedan? Vi vår snart reda på att man tänkt genomföra en demonstration mot ett förslag om att man som ägare av turist mini-bussar måste ha en viss summa pengar på bankkonto för att få rätten att köra dessa minibussar för turisterna. Om detta förslag går igenom kommer de flesta ”vanliga” Peruaner mista möjligheten att kunna tjäna pengar på turister på detta sätt eftersom man inte har så mycket pengar. För att ”garantera” ordningen har polisen iscensatt denna maktdemonstration. Vi kan inte låta bli att tänka på ´hur bra vi har det i Sverige. Det är verkligen fritt att säga, tycka och skriva vad vi vill och vi möts ej av kravallpoliser då vi utnyttjar rätten att demonstrera, strejka etc under ordnade former. Ibland känns det dock som vi tar detta för självklart och man känner inget annat än avsky när snorungar från de politiska höger- och vänsterkanterna springer omkring hemma och provocerar våra poliser till det yttersta. Tala om att missbruka den rätt som generationer av svenskar har kämpat för före oss. Usch!


Vissa poliser verkar dock inte riktigt veta vad de skall fokusera på...

SACRED VALLEY

Redan nästa dag ger vi oss av på ytterligare en organiserad tur, denna gång till den sk ” Sacred Valley” (Heliga dalen).


Vi åker först till indianmarknaden i Pisac för att därefter ta oss till Inkaruinerna i samma stad som ligger högt upp i bergen. Det är imponerande byggnadsverk med en formidabel utsikt över bergen, terrassodlingarna från Inkarikets dagar, dalarna och Urubambafloden.

Efter lunch i den lilla byn Urubamba fortsätter vi sedan till dagens höjdpunkt som är Ollantaytambo. Ollantaytambo är en gammal Inkastad där stadsplaneringen fortfarande är densamma som Inkaindianerna en gång bestämde och samma vattenkanaler rinner fortfarande genom staden. Runt staden, på dess branta bergssidor, vaktar Inkaruinerna staden. Spanjorerna vann, trots numerär underlägsenhet, den ena militära segern efter den andra när man kom till Peru. Anledningen var tvåfalt; dels hade europeiska sjukdomar hunnit fram före spanjorerna själva. Smittkoppor, en av sjukdomarna som spanjorerna förde med sig när de landsteg i centralamerika, hade raderat ut stora delar av befolkningen bara något år innan. Den spanska militära utrustningen var dessutom överlägsen i form av det onaturliga djuret hästen som de red på, rustningar som motstod pilar samt gevärens eldkraft. Ollantaytambo var dock ett av de få ställen där konkvistadorerna förlorade ett viktigt militärt slag. När man ser läget förstår man varför.


Chinchero i kvällsljus

Vi avslutar turen med att besöka ett väveri där man även själva färgar allt garn


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.